Filmové a televizní dokumenty

Unikátní dokumentární cyklus mapující působení českých vojáků na zahraničních misích

V roce 2022 vyrobila naše společnost celkem tři dokumenty o působení našich vojáků v zahraničních misích. Podívejte se s námi do Mali - kde se česká armáda podruhé v historii ujala velení výcvikové mise Evropské unie EUTM (European Union Training Mission), dále na Baltic Air Policing, kde střežila česká armáda vzdušný prostor aliančních partnerů Lotyšska, Litvy a Estonska a do Pobaltí, kde byly naše jednotky nasazeny v rámci Alianční předsunuté přítomnosti (eFP – enhanced Forward Presence).

České Expo v Dubaji 2020

Naše společnost vyrobila sérii šesti dokumentů ze světové výstavy EXPO 2020 v Dubaji. Dokumenty odvysílala Česká televize a vy se na ně můžete podívat v jejím archívu.

Sklo a design

České 3D a český robot

České lázně a voda pro život

České nano a česká energie

Český design a české poklady

Česká prvenství


Afgánistán SOG 2008

V roce 2008 naše společnost natáčela v Afghánistánu celkem tři dokumenty pro Ministerstvo obrany ČR. V červnu 2008 se natáčelo v provincii Lógar a na základně v Kábulu. V Lógaru vznikl dokument o PRT (Provincial reconstruction team). V Kábulu jsme natáčeli dokument o Vojenské polní nemocnici. V září 2008 jsme Afghánistán opět navštívili a natočili jsme zde dokument o SOG (Special Operation Group). Dokumenty z Lógaru a Kábulu vysílala v roce 2008 Česká televize.

Afghánistán Lógar

V roce 2008 naše společnost natáčela v Afghánistánu celkem tři dokumenty pro Ministerstvo obrany ČR. V červnu 2008 se natáčelo v provincii Lógar a na základně v Kábulu. V Lógaru vznikl dokument o PRT (Provincial reconstruction team).



601. speciální síly

V dokumentu společnosti A-NEWS s. r. o. dává armáda vůbec poprvé nahlédnout do některých (dosud tajených) akcí "speciálů" v Afghánistánu, ale také do velmi specifického výcviku svých mužů. Dokument režiséra Radana Šprongla kromě toho vůbec poprvé ukazuje "střet" dvou na míle vzdálených kultur. To, když prostějovští vojáci prohledávají v Afghánistánu v přítomnosti vesničanů horskou usedlost.

4. brigáda rychlého nasazení

Od počátku své existence se 4. brn zúčastnila všech rozhodujících cvičení jak v ČR tak v zahraničí a současně se podílela na naprosté většině zahraničních misí, jichž se účastnila AČR. Své kvality brigáda prokázala v zahraničních operacích v Bosně, Albánii, Makedonii, Kosovu, Kuvajtu, Iráku i Afghánistánu.



Prokletí

V roce 2006 se štáb A-NEWS spolu s Chantal Poullain vydal do Demokratické republiky Kongo, kde natočil hodinový dokumentární film ve francouzštině. Tento film se zabývá problémem dětí, které byly v Demokratické republice Kongo označeny za "posedlé" a následně vyhnány ze svých domovů. Zaplavené ulice tisíci opuštěných dětí, šagátů, kteří se živí žebráním a kriminální činností. Mnohé z nich přišly o domov nebo o rodinu, což jim vyčítají, že jsou posedlé zlými démony. V boji proti démonům si mnozí obyvatelé udělali konžsky výhodný byznys.



Angola - sen a skutečnost

Film se zaměřuje na dvě aktivity probíhající v Angole. V oblasti primárního sektoru vyučují pracovníci Střední zemědělské školy Angolany základům kultivovaného zemědělství. Vyučování zahrnuje základy chovu dobytka a šlechtění. Sledovali jsme české experty při výuce mladých zemědělců a chovatelů. Další Aktivitou je budování základní vzdělávací infrastruktury. Pod vedením českého „stavby vedoucího“ se Angolané učí vypalovat cihly and základům konstrukcí. Zde budeme opět svědky aktivit samotných, a budeme sledovat proces zrodu nového. Film se natáčel v centrální Angole, v provincii Bié. Jedná se o region sice nejvíce postižený občanskou válkou, ale s nejlepšími podmínkami pro zemědělství. Film je přihlášen na festival Jeden svět 2009

Chceme ještě žít!

Oděsa je jako druhý Černobyl: v tomto ukrajinském přístavu žije jeden milion obyvatel a zhruba každý desátý je HIV pozitivní. Jde o smutný evropský unikát Podle odhadů Světové zdravotnické organizace (WHO) je dnes zhruba jedno procento z padesátimilionové ukrajinské populace nakaženo virem HIV. To je půl milionu lidí, tedy ohromné množství. Jako jedni z mála filmařů dostali autoři povolení natáčet v místním stacionáři, kde své poslední dny prožívají lidé, u kterých se choroba rozvinula už do finálního stadia. Na jejich příbězích mapují tristní situaci kolem problémů s AIDS na Ukrajině, které se velmi podstatně dotýkají i České republiky. Vždyť Ukrajinci tu tvoří velmi významnou národnostní menšinu.



České stopy v NATO

Dokument k 10. výročí vstupu ČR do NATO. V dokumentu jsou zachyceny portréty 5 lidí, kteří zastupují českou armádu v rámci Aliance. Dokument vznikl na začátku roku 2009. V dokumentu vystupují: plk. gšt. Ing. Bohuslav Dvořák (ředitel odboru vzdušných sil MO ČR) , plk. gšt. Ing. Zdeněk Čížek (ředitel Centra ochrany proti zbraním hromadného ničení), pplk. Mgr. Michaela Cvanová (vedoucí kanceláře náčelníka Vojenské policie), šprap. Luděk Kolesa (vrchní praporčík velitelství spojeneckých sil pro transformaci, Norfolk), Kpt. Ing. Martin Pelda (inspektor letounu JAS-39 Gripen 21. křídla základny taktického letectva Čáslav).


Hradní stráž 1918 - 2018

Dokument vnikl k příležitosti 90. let výročí Hradní stráže v roce 2008. Dokument představuje Hradní stráž v roce 2008 a také průřez historií od jejího vzniku v roce 1918.


Dobyvatelé

Jedná se o seriál dokumentů o lidech a firmách, kteří podnikají na zajímavých místech celé planety a otevírají nové trhy pro české výrobky a služby. Seriál má ukázat odvahu a schopnosti novodobých „Dobyvatelů", kteří v mnohdy náročných a exotických podmínkách budují značku „Made in Czech".

Korea

Indie

Čína


Česká mise 2005 - 2006

ODLET

Úvodní díl desetidílného seriálu o práci českých vojáků, kteří byli vysláni do neklidných oblastí světa v rámci aliančních, či koaličních sil a do operací na podporu míru i misí OSN.

SIERRA LEONE

Čeští vojáci působí také v této africké zemi jako vyslanci OSN a s modrým baretem či přilbou dohlížejí ve společenství mezinárodních týmů nad příměřím mezi znesvářenými stranami.

LIBÉRIE

Další z afrických zemí, kde působí čeští vojenští pozorovatelé pod hlavičkou Organizace spojených národů a dbají na dodržování mezinárodních smluv. Nestranně se snaží pomáhat místním obyvatelům k návratu do života v míru.

GRUZIE

Nevšední chvíle zažívají čeští vojenští pozorovatelé v hornatém Gruzii, která je protkána napětím z válečné eskalace a nesváry mezi obyvatelstvem této země. Snímek vypráví o nejednoduché práci našich vojáků.

KOSOVO

Působení českých vojáků v mnohonárodní mírové operaci NATO v bývalé jihosrbské provincii navazuje na jejich předchozí misi v silách SFOR na území bývalé Jugoslávie. Popisuje nejen jednotlivé činnosti českých vojáků na udržení křehkého míru v této neklidné balkánské zemi.

KONGO

Příběh dokumentuje činnost pozorovatelského týmu v Demokratické republice Kongo, která je zmítána nepokoji. Sugestivně zachycuje realitu, v této neklidné části africké země, ve které působí čeští pozorovatelé.

AFGHÁNISTÁN

Dokument zachycuje činnost českých vojáků, kteří převzali odpovědnost za řízení a bezpečnost mezinárodního letiště v Kábulu , především se soustředí na práci uznávaného pyrotechnického týmu.

BOSNA

Každodenní práce českých vojáků, působících pod vlajkou mírových sil Evropské unie v misi EUFOR se vrací k nedávné minulosti, kdy čeští vojáci sehrávali v rámci koaličních sil na Balkáně stabilizující úlohu už od mise OSN UNPROFOR až po současnou operaci EU Althea. Je zde také zachycena zajímavá a nelehká práce armádních vrtulníkářů.

ZKUŠENOST

Závěrečný díl shrnuje dosavadní osobní zkušenosti českých vojáků, kteří působili v zahraničních riskantních operacích na podporu míru i pozorovatelských misích